Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vinařství Lahofer
Čech, Richard ; ing.arch. Lukáš Ležatka, Ph.D (oponent) ; Pavlovský, Tomáš (vedoucí práce) ; Kacálek, Petr (vedoucí práce)
Bakalářská práce vychází z ateliérového projektu vytvořeného v letním semestru 2. ročníku bakalářského studia. Tématem ateliérové práce bylo vytvoření studie novostavby Vinařství Lahofer. Řešené území spadá pod katastrální území obce Dobšice u Znojma. Jedná se o krajinu s jemným terénním reliéfem sloužící převážně k hospodářským účelům. Řešená parcela se nachází na jihozápadním svahu a tvoří lichoběžníkový stavební pozemek osázený vinicemi. Parcela je ze dvou stran ohraničena silnicemi II. a III. třídy spojující stavební pozemek s obcemi Dobšice a Suchohrdly. Záměrem bylo vytvoření výrobního objektu na produkci vína s možností jeho skladování s roční produkcí až 60 000 lahví se všemi potřebnými přidruženými provozy včetně administrativního zázemí. Součástí návrhu jsou také prostory pro širokou veřejnost, a to reprezentativní a degustační prostory, restaurační zařízení s venkovním posezením a hygienické zázemí pro návštěvníky i zaměstnance. Výroba vína v takovémto velkém rozsahu se dá skoro označit za průmyslovou, z čehož vyplívá hlavní myšlenka návrhu. Základním principem přístupu k tvorbě tohoto projektu je hledání ideálního tvaru pro výrobní prostory, což v nadneseném slova smyslu i v historickém kontextu co se týče průmyslových výrobních staveb je silueta pilových střech. Materiálové pojetí stavby je založeno na vizuálním i logickém oddělení výrobních prostorů od veřejně přístupných, čehož je docíleno použitím nerezového fasádního obkladu pro výrobní provoz, který charakterizuje prostředí ve kterém výroba vína vzniká a fasádního obkladu z patinující oceli Cor-Ten pro veřejně přístupný provoz, který charakterizuje věčné zrání vína.
Honzovo vinařství
Lavička, Jan ; Konečná, Petra (oponent) ; Králová, Zuzana (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá návrhem novostavby objektu vinařství s možností ubytování. Celý areál se skládá z hlavního objektu, objektu pro uskladnění techniky a venkovních dřevěných chatek pro přechodné bydlení v letním období. V diplomové práci je řešen v rozsahu projektu pro provedení stavby hlavní objekt, ve kterém je umístěn celý provoz výroby vína, ubytování pro deset osob a zázemí celého areálu. Všechny objekty jsou na pozemku vhodně umístěny ke světovým stranám a jsou logicky propojeny komunikacemi mezi sebou. Objekt je kompletně podsklepen, je zde umístěna převážná část výroby a degustační místnost s prezentací vína. Půdorysný tvar nadzemních částí je tvaru písmene „U“ s celkem dvěma nadzemními podlažími. V celém druhém nadzemním podlaží je vytvořena klidová zóna pro hosty. Každý pokoj má navržený balkón s pěkným výhledem na okolní vinice. Zastřešení objektu je částečně plochými střechami s extenzivní zelení a pultovými dřevěnými vazníky zapadajícími do okolní krajiny.
Vinařství Marcinčák Novosedly
Prátová, Kateřina ; Klement, Miloš (oponent) ; Boleslavská, Yvona (vedoucí práce) ; Petříček, Tomáš (vedoucí práce)
Předmětem bakalářské práce je návrh novostavby Vinařství Marcinčák v obci Novosedly. Práce vychází ze studie vypracované v předmětu AG032 – Ateliér architektonické tvorby II. Navrhovaná stavba se nachází v oblasti Stará hora. Tato oblast spadá pod obec Novosedly v okrese Břeclav. Objekt je navržen na samém vrcholu Staré hory na svažitém pozemku. Stavbu tvoří dvě podlaží. V podzemním rozsáhlém podlaží, které je částečně zapuštěno ve svahu, se nachází výroba a technologie, prezentační místnost, technické a hygienické zázemí, sklad, byt správce a ubytování pro 20 osob. V nadzemním podlaží jsou prezentační prostory, catering, hygienické zázemí pro návštěvníky a krytá terasa. Konstrukční systém je kombinovaný. Podzemí podlaží má svislé konstrukce částečně zděné z keramických broušených tvárnic a částečně betonové monolitické izolované extrudovaným polystyrénem. Stropní konstrukce nad podzemním podlažím je železobetonová monolitická. Nosná konstrukce v nadzemním podlaží je vytvořena z dřevěných lepených vazníků, které jsou součástí i střešní nosné konstrukce. Zastřešení objektu v části nadzemního podlaží je tvořeno sedlovými střechami. V části podzemního podlaží je střecha řešena plochou vegetační střechou, která je odvodněna vnitřními svody. Celá stavba je založena na železobetonové základové desce vyztužené kari sítí. Fasádu tvoří kombinace kamenného obkladu a dřevěné zavěšené fasády z opáleného modřínu.
Vinařství
Pospíchal, Roman ; Sibilla, Luboš (oponent) ; Matějka, Libor (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá návrhem novostavby objektu vinařství s možností ubytování na okraji obce Klentnice. Objekt se skládá ze čtyř částí. První je výrobní, kde dochází k odstopkování hroznů, jejich kvašení, lisování, skladování, lahvování, etiketování a následnému exportu. Druhou je administrativní část, ve které se nachází tři kanceláře. Třetí je degustační část s výhledem na vinice. Poslední je ubytovací část, ve které se nachází 7 pokojů. Objekt je podsklepen a má dvě nadzemní podlaží.
Stavba v krajině - Winery
Melnyková, Oksana ; Herzanová, Pavla (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout objekt pro výrobu vina situovaný na Jižní Moravě v blízkosti vodní nádrže Nové Mlýny. Kromě potřebných ploch pro odstopkování, skladování, lisování, balení a export vina jsem také navrhla prostory pro návštěvníky a to zejména výstavní prostory, restauraci, prodejnu vina, degustační místnost, apartmá pro ubytování. Součástí budovy je i byt majitele vinařství. Budova je vytvořena s ohledem na ekologické hledisko. Součástí ekologického konceptu je hospodaření s vodou její čištění a také přírodní zdroje energie (např. zemní výměník, solární kolektory). Důležitou složkou je nejen pojetí budovy jako takové, ale i všechny aspekty které s ní souvisí, zejména zakomponování vinařství do krajiny a budoucí využití ploch v její okolí. Je potřeba vytvořit místo, které se stane něčím víc, než samotnou budovou. Také pro posílení cykloturistiky a návštěvnosti oblasti jsem navrhla půjčovnu lodi, která spolu s menší restauraci a úschovnou jízdních kol přispívá k lepšímu využiti nábřeží a vodní nádrže.
VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY
Milošová, Vendula ; Hudeček, Vladimír (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Donaťáková, Dagmar (vedoucí práce)
Bakalářská práce vychází z architektonické studie předmětu Ateliérové tvorby AG032 a konstrukční studie předmětu Komplexního projektu AG036. Zadání obsahovalo několik požadavků od investora. Předmětem této bakalářské práce je návrh novostavby vinařství ve vesnici Novosedly. Řešené pozemky s parcelními čísly 5844/2, 5764/29, 5764/55 a 5764/3, na kterých je umístěn stavební záměr a nachází se v katastrálním území obce Novosedly. Hlavní přístup na pozemek je z hlavní silnice 414 a dále po asfaltové cestě, která slouží i jako cyklotrasa. Stavba je na pozemku situována v blízkosti hranice pozemku, tedy jeho severozápadní straně. Už ze samotné situace vyplívá základní koncept projektu, kterým je snaha vybudovat novou dominantu obce, současně respektovat okolí vinic. Jedním z kladených cílů je spojit výrobu, degustaci a ubytování v jeden komplexní celek. Na konečnou podobu návrhu měl značný vliv pohled dálkových výhledů z řešeného území do okolí (na Pálavu) a druhým neméně důležitým, vytvořením místa odpočinku a setkávání lidí, kteří jdou cíleně za ochutnávkou vín, či za nezištným výhledem po okolí. Navrhovaná budova je dvoupodlažní, částečně zapuštěná v terénu, kdy jsem využila velký výškový skok v terénu. V prvním nadzemním podlaží se nachází výroba vín a skladovací prostory pro následný export anebo uchování vína. V druhém nadzemním podlaží se rozprostírají prostory pro návštěvníky, a to degustace a ubytování. Charakteristickým rysem pro stavbu je sedlová střecha, která se vznáší na Staré hoře, díky značnému prosklení a odlehčením pomocí sloupů. Významným bodem návrhu je vytvoření uzavřeného, ale zároveň otevřeného prostoru (dvorů).
VINAŘSTVÍ SEKT PETRÁK
Jůzová, Terezie ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Lavický, Miloš (vedoucí práce)
Tématem bakalářské práce je návrh novostavby na výrobu sektů v Kobylí na Moravě. Součástí návrhu je i vinárna, degustační místnost a ubytování pro návštěvníky. Studie na toto téma byla vypracována již v rámci předmětu Ateliér architektonické tvorby 2 - AG033. Tato práce je doplněna o Dokumentaci pro provádění staveb a o Dokumentaci pro stavební povolení. Plánovaný objekt je navržen tak, aby co nejlépe zapadl do okolní zástavby. Výška budovy je přizpůsobena okolním stavbám. Objekt je navržen jako dvoupodlažní. Budova je částečně zapuštěna do terénu a proto z hlavní silnice působí jako jednopodlažní. Budovy v okolí mají sedlovou střechu. Sedlová střecha je proto volena i na navrhovaném objektu. Na pozemku je navržena budova, která je složena ze dvou částí, části výrobní a části veřejné. Části jsou vizuálně odděleny průjezdem do dvora objektu. Ve výrobní části se nachází kompletní linka na výrobu sektů od lisování vína až po lahvování, uložení v celním skladu a následnou expedici. Nachází se zde i kancelář, zázemí pro zaměstnance, sklad a laboratoř pro kontrolu kvality výrobků. Ve veřejné části se nachází vinárna, degustační místnost a ubytování pro návštěvníky. Na fasádu objektu je použita tenkovrstvá silikátová omítka bílé barvy. Výrazným znakem objektu je křížení sedlových střech, které se projevuje přiznáním štítů a jejich orámováním. Čtyři z osmi vzniklých štítů mají na fasádě dekorativní obložení latěmi z akátového dřeva. Orámování štítů je tvořeno z cementotřískových desek, které jsou natřeny antracitovou barvou. Krytina sedlové střechy je falcovaná z pozinkovaných plechů.
VINAŘSTVÍ MARCINČÁK NOVOSEDLY
Milošová, Vendula ; Hudeček, Vladimír (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce) ; Bečkovská, Tereza (vedoucí práce)
Bakalářská práce vychází z architektonické studie předmětu Ateliérové tvorby AG032 a konstrukční studie předmětu Komplexního projektu AG036. Zadání obsahovalo několik požadavků od investora. Předmětem této bakalářské práce je návrh novostavby vinařství ve vesnici Novosedly. Řešené pozemky s parcelními čísly 5844/2, 5764/29, 5764/55 a 5764/3, na kterých je umístěn stavební záměr a nachází se v katastrálním území obce Novosedly. Hlavní přístup na pozemek je z hlavní silnice 414 a dále po asfaltové cestě, která slouží i jako cyklotrasa. Stavba je na pozemku situována v blízkosti hranice pozemku, tedy jeho severozápadní straně. Už ze samotné situace vyplívá základní koncept projektu, kterým je snaha vybudovat novou dominantu obce, současně respektovat okolí vinic. Jedním z kladených cílů je spojit výrobu, degustaci a ubytování v jeden komplexní celek. Na konečnou podobu návrhu měl značný vliv pohled dálkových výhledů z řešeného území do okolí (na Pálavu) a druhým neméně důležitým, vytvořením místa odpočinku a setkávání lidí, kteří jdou cíleně za ochutnávkou vín, či za nezištným výhledem po okolí. Navrhovaná budova je dvoupodlažní, částečně zapuštěná v terénu, kdy jsem využila velký výškový skok v terénu. V prvním nadzemním podlaží se nachází výroba vín a skladovací prostory pro následný export anebo uchování vína. V druhém nadzemním podlaží se rozprostírají prostory pro návštěvníky, a to degustace a ubytování. Charakteristickým rysem pro stavbu je sedlová střecha, která se vznáší na Staré hoře, díky značnému prosklení a odlehčením pomocí sloupů. Významným bodem návrhu je vytvoření uzavřeného, ale zároveň otevřeného prostoru (dvorů).
Návrh tepelného čerpadla pro chladící systém řízeného kvašení vína
Brucháček, Rudolf ; Hejčík, Jiří (oponent) ; Toman, Filip (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se v první části zabývá rešerší problematiky tepelných čerpadel a využití chladicích zařízení pro řízené kvašení vína. Ve druhé části pak návrhem konkrétního tepelného čerpadla pro toto chladicí zařízení. Jedná se o tepelné čerpadlo vzduch–voda s možností reverzace chodu. Návrh komponent zařízení byl realizován za pomoci výpočtových softwarů známých firem, které se problematikou zabývají (Select 8, SSP G8, Coolsector 2, Coolpack). Výstupem práce je konkrétní návrh komponent a energetické zhodnocení pomocí topného/chladicího faktoru.
Studium inhibice vinařských kvasinek
Koublová, Vendula
Teoretická část práce shrnuje základní mikrobiologické a enologické poznatky o významných vinařských kvasinkách. Zabývá se rody kvasinek, které jsou součástí mikrobiomu vinné révy a mohou se účastnit fermentace. Shrnuje přínosy a zápory autochtonních kvasinek při fermentaci a zmiňuje některé komerční preparáty s non-Saccharomyces kvasinkami, které jsou dostupné na trhu s vinařskými potřebami. Experimentální část práce hodnotí vliv použití pyrosulfitu in vitro na dva vybrané kmeny Saccharomyces cerevisiae a tři kmeny Saccharomyces bayanus. Dále byl vliv pyrosulfitu in vitro testován na třech kmenech vinařsky významných bakterií: Lactobacillus brevis, Pediococcus damnosus a Acetobacter aceti. Byla použita disková difuzní metoda, metoda růstových křivek v plném médiu a metoda růstových křivek biochemických testů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.